Oud vredegerecht niet geschikt voor kinderopvang.

26 April 2022

Oud vredegerecht niet geschikt voor kinderopvang.

Er zijn verschillende alternatieven mogelijk, maar die lijken voorlopig amper te zijn onderzocht.

Op de vorige gemeenteraad vroegen de Landense oppositiepartijen duidelijkheid omtrent de verhuis van de Buitenschoolse kinderopvang naar het voormalige vredegerecht in het Rufferdingepark. Vanavond wordt dit op de raadszitting besproken, o.a. bij het punt waarin ook het voorlopige onteigeningsbesluit van het voormalige vredegerecht wordt besproken.
Bart Jan de Vos (N-VA): "Het feit dat het voormalige vredegerecht te koop staat betekent niet dat dit plots de ideale locatie is voor buitenschoolse kinderopvang. Er zijn verschillende alternatieven mogelijk, maar die lijken voorlopig amper te zijn onderzocht. Hoewel de buitenschoolse opvang in het vredegerecht al vanaf september van start zou moeten gaan, is het gebouw nog niet eens in eigendom van de stad. Dat zou overigens niet gebeuren via gewone verkoop, maar via onteigening. We lezen nu in het dossier dat de onteigeningsprocedure 1 jaar in beslag neemt, maar men houdt vast aan de opening in het najaar van 2022”.
“Men zegt de kinderopvang van ongeveer 130 kinderen te willen centraliseren in dit nieuwe gebouw. Uit de plannen blijkt echter dat er maar plaats is voor 23 kinderen. De verhuis zal de kwaliteit van de huidige buitenschoolse kinderopvang sterk doen verminderen. Op het gelijkvloers zijn er 5 kamers waar in totaal 23 kinderen kunnen opgevangen worden. Dit bemoeilijkt het toezicht heel sterk. Bovendien is het nog onduidelijk in welke mate de veiligheid van de kinderen gegarandeerd kan worden als ze buiten spelen”, voegen Didier Reynaerts (Open Vld) en Carla Reynaerts (Groen Landen) eraan toe.
De voltallige Landense oppositie is bijzonder verontrust omtrent de laksheid en gebrek aan kennis waarmee de Burgemeester en schepencollege dit dossier aanpakken. De oppositie vraagt daarom aan het bestuurscollege de duidelijke noden en wensen van de buitenschoolse kinderopvang in kaart brengen, te analyseren in welke van de vele gebouwen van de stad dit best kan georganiseerd worden, realistisch de haalbaarheid in te schatten op die locatie en advies te vragen aan betrokken spelers zoals de scholen, Ferm, Kind&Gezin en het Lokale overleg Kinderopvang.